VOEL DE KRACHT VAN DE VULKANEN

  • De Canarische Eilanden zijn enorme vulkanische structuren die miljoenen jaren geleden werden gevormd op 2500 meter diepte in de oceaan.

  • Alle eilanden van de archipel beschikken over aantrekkelijke vulkaanroutes langs bossen en woestijnen en in sommige gevallen over bijna maanachtige landschappen.

Canarische Eilanden, 22 december 2016 – Door hun vulkanische oorsprong en ideale geografische ligging met een klimaat dat beschouwd wordt als het ‘beste klimaat ter wereld’, bezitten de Canarische Eilanden een natuurlijke rijkdom die bijdraagt aan het bijzonder unieke karakter van de archipel. Vulkanen hebben sporen achtergelaten op elk van de zeven eilanden, waardoor bezoekers vandaag de dag talloze kraters, grotten, caldera’s en gestolde lavastromen kunnen bewonderen.

Na hun ontstaan uit de Atlantische Oceaankorst als gevolg van gewelddadige vulkanische uitbarstingen 30 miljoen jaar geleden zijn de Canarische Eilanden momenteel een van de regio's met de mooiste biodiversiteit ter wereld en pure, ongerepte stukjes natuur. Door zijn 256 kilometer strand is de archipel ook een ideale bestemming voor sport en ontspanning, en dankzij hun natuurlijke verscheidenheid beschikken de Canarische Eilanden over een rijk ecosysteem met vier nationale parken en zeven biosfeerreservaten.

Er bestaan vele manieren om te genieten van de natuurgebieden op de Canarische Eilanden: je kunt ervoor kiezen om te wandelen langs paden die niet echt lijken, om je grenzen op te zoeken in het extromosfeerreservaat, of simpelweg om een van de vele uitkijkplaatsen te bezoeken waar je kunt genieten van uitzichten die net zo spectaculair zijn als de energie die ze uitstralen.

Hieronder vind je enkele van de indrukwekkendste vulkanen op de archipel als voorsmaakje van de energie die op je wacht.

Tenerife – Teide

De Teide is de bekendste maar niet de enige vulkaan op het eiland Tenerife. Met zijn 3718 meter is het de hoogste berg in Spanje en de derde hoogste vulkaan ter wereld. Op de vulkaan vinden regelmatig kampioenschappen Ultra Trail plaats waarop de beste atleten in de wereld zich met elkaar meten. Doordat de Teide over twee ecosystemen beschikt, wordt de beklimming ervan een contrastrijke ervaring. Er is ook steeds een gids beschikbaar voor iedereen die graag wat meer wil weten over deze natuurlijke curiositeit, en een schuilplaats in de bergen biedt een uniek zicht om de zonsopgang te bewonderen.

 

 

Gran Canaria – Roque Nublo

Roque Nublo is een vulkanische rotsformatie die uitgegroeid is tot het symbool van het eiland Gran Canaria. De imposante rots rijst 80 meter hoog op uit het landschap en ligt in totaal op 1813 meter boven de zeespiegel. Hij kan bereikt worden via aangename en veilige wandelpaden. Een van de laatste uitbarstingen leidde tot de caldera Bandama, een indrukwekkende krater die het resultaat is van een vulkanische explosie vier of vijf duizend jaar geleden en sindsdien is bedekt met prachtige flora.

Lanzarote – Timanfaya

Timanfaya is ongetwijfeld de omgeving die het dichtst aanleunt bij een maanlandschap op aarde. Dit mysterieuze en unieke natuurpark laat geen enkele bezoeker onberoerd. De laatste uitbarstingen vonden plaats tussen 1730 en 1736 en vervolgens in 1824, toen de Timanfaya zes jaar lang lava bleef spuwen. Daardoor ontstonden heel wat geomorfologische en vulkanologisch interessante structuren. De afwezigheid van planten, de verschillende kleurschakeringen (rood, bruingrijs, oker, zwart en oranje) en de ruwe vormen maken deel uit van de schoonheid van het park. Gezien de prachtige natuur is de erkenning door UNESCO in 1993 als biosfeerreservaat meer dan verdiend.

Fuerteventura – Montaña Colorada & Bayuyo

Dit gebied, dat zich over vijf kilometer uitstrekt, brengt verschillende vulkanen perfect op één lijn samen in noordoostelijke richting. Niet minder dan negen kraters en vulkanische constructies kunnen er worden waargenomen. Een wandeling in deze streek van het eiland neemt je mee naar caldera’s en hornitos (kleine vulkanische ovens) die vroeger lavastromen uitspuwden en zo het lavagebied Malpaís Grande vormden. Fuerteventura, dat gelegen is op dezelfde tektonische plaat als Lanzarote, is ook bekend om zijn enorme duinen en droge, door erosie gevormde landschappen. De ongerepte witte stranden, 150 kilometer in totaal, dragen bij aan de charme van het eiland, dat in 2009 door UNESCO tot biosfeerreservaat werd uitgeroepen.

La Gomera – Los Órganos

Deze kliffen zijn een ander symbool van La Gomera. De afgekoelde lava en de daaropvolgende erosie van de vulkanische rotsen hebben geleid tot het vormen van stenen orgelpijpen die verticaal in de oceaan vallen. Het eiland wordt echter het vaakst in verband gebracht met zijn laurierbossen, ook laurisylva genoemd, een prehistorische plantensoort afkomstig uit Macaronesia die de tropen miljoenen jaren geleden bedekte en op het eiland kon overleven dankzij zijn uitzonderlijke karakter en het milde klimaat. In 2011 kreeg het eiland de status van biosfeerreservaat voor de kwaliteit van zijn landelijke en mariene ecosysteem.

La Palma – Caldera de Taburiente

Caldera de Taburiente, beschouwd als een van de natuurwonderen van La Palma, ontstond na talloze vulkaanuitbarstingen door de eeuwen heen. De enorme krater werd gevormd door gestolde lava die uitgroeide tot 2000 meter hoge basaltrotsen. Vandaag de dag leent Caldera de Taburiente zijn naam ook aan het nationale park, dat zich acht kilometer lang over indrukwekkende landschappen uitstrekt. Het omvat de toppen Roque de los Muchachos en La Cumbrecita alsook de basis van de caldera met talloze rivieren en watervallen. Even indrukwekkend is het nationale park Cumbre Vieja en zijn vulkaanroute: 31 kilometer aan wandelpaden, boswegels en verharde wegen tussen vulkanen en gestolde lava afkomstig van de laatste bovengrondse uitbarstingen op de archipel, zoals die van de vulkaan Teneguía in 1971.

El Hierro – Los Lajiales

El Hierro is een eiland met landschappen rijk aan lavavelden en vulkanen. Een voorbeeld is de streek El Julan, waar sporen van recente vulkanische activiteit en de lavavelden van Los Lajiales in La Restinga kunnen worden bewonderd. Het harde en dorre karakter van deze lavavelden is het gevolg van vulkanische activiteit van meer dan 6000 jaar geleden. De regio heeft acht vulkanische constructies: Roque Grande (458 meter), Roque Cueva Palomas (437 meter), Montaña de Julan (458 meter), Lomito Atravesado (234 meter), Montaña de Los Carriles (294 meter), Montaña Irama (254 meter), Montaña Restinga (198 meter), Montaña Colorada (185 meter) en Montaña Puerto Naos (158 meter).

Over Canary Islands

Promotur Turismo de Canarias, dat deel uitmaakt van het Departement van Toerisme, Cultuur en Sport van de Regionale Overheid van de Canarische Eilanden, overziet de promotie van het toerismemerk van de Canarische Eilanden. Het werd opgericht in 2005 en heeft als doel om het grote toeristische aanbod van de Canarische eilandengroep te bestuderen, promoten en in de markt te zetten, samen met andere instituten op de eilanden die gerelateerd zijn aan de toeristische sector.

Neem contact op met

www.hellocanaryislands.com/